ÜNDER |

Biruni Üniversitesinde "Saglıkta Yapay Zeka" Paneli gerçeklestirildi

ÜNDER ocak ayı 2020 kahvaltılı toplantısı BİRUNİ Üniversitesi, Topkapı yerleşkesinde gerçekleşti. Açılış ve selamlama konuşmasını yapan ÜNDER Başkanı Muhammed KURULAY, derneğin yapmış olduğu faaliyetleri özetledi. Akademisyenleri doğrudan ilgilendiren konulara öncelik verdiklerini ifade etti. Bundan sonraki çalışmalarında tüm akademik camia ile dayanışma içerisinde faaliyetlerini yürüteceğini belirterek ev sahibine teşekkür etti.

Açılış konuşması sonrasında BİRUNİ Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Adnan Yüksel tarafından "Sağlıkta Yapay Zeka" seminerini BİRUNİ Üniversitesi Topkapı yerleşkesinde icra edildi. Alanında uzman sağlık yönetici, akademisyen ve kliniseyenlerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, Prof. Dr. Adnan Yüksel yapay zekanın hayatın tüm alanında yaygınlaşmaya başladığını, yapay zekanın gördüğünü, işittiğini, kokladığını, konuştuğunu, hissettiğini, hareket ettiğini belirtti. Yapay zekanın tecrübelerden ve verilerle insan müdahalesinden bağımsız öğrendiğini, öğrenmeyi kullanarak akıl yürütüp muhakeme yaptığını, görselleri fotoları ve videoları tanıdığını, karmaşık problemleri çözdüğünü, dilleri aralarındaki nüansları ile birlikte anladığını, çıkarımlar yaptığını, tahminlerde bulunduğunu, vizyon çizdiğini ekledi. Yapay zekanın 5 yıl içinde girmediği alanın kalmayacağını söyleyen Prof. Dr. Yüksel, Çin' in bu konuda önde gittiğini vurguladı. Prof. Dr. Yüksel şöyle devam etti: Zeka bilişsel fonksiyonlarla baş edebilme yeteneğidir. Bilişsel fonksiyonlar, dikkat, bellek, anlama, sezgi, karar verme, öğrenme, akıl yürütme, problem çözme, empati, programlamadan oluşur. Eğitim davranışları, kişilikleri değiştirir ve yol haritası oluşturur. Bunu sadece düşünce ile başarabiliriz. İnsanoğlu %98 pasif ve rutin düşünceye sahiptir. Aktif düşünce oranımızı artırmalıyız. Beyinde 86 milyar hücremiz var. Vücudumuza göre beynimiz %2 ağırlık ile aldığımız oksijenin %20' ini, kan akımının %20' ini, enerjinin %25' ini alıyor. Günümüzde, google, tesla autopilot, facebook, spohia gibi yapay zeka uygulamaları var. Tıpta tümör teşhis etmekten, hangi kanser tedavisinin bir birey için en iyisi olacağına karar veren, kişiselleştirilmiş bir tıp devrimidir yapay zeka. Yapay zekada, yüklenmiş milyonlarca en ince ayrıntısına kadar bilgiler var. Aynı hastalık farklı kişilerde farklı etkiler oluşturduğundan tedavileride farklı olacaktır.Burada da algoritmalar üzerinden bu duruma çözüm üretilecektir.
Beyin Allah’in büyük bir mucizesidir. İnsan beyni 1 günde 60 bin düşünce üretiyor. Beyin 10 dakikada bir değişiklik istiyor. Yapılan işlerin %98 i pasif düşünme ile gerçekleşiyor. Bunun için beyni farklılıklar geliştiriyor. Kanaatimiz odur ki yapay zeka tam olarak doktor gibi olamayacak. Ama, ameliyat bile yapabilecek, hekimlerin en büyük yardımcısı olacak

Program katılımcıların konu ile ilgili sorularından sonra Dernek Başkanı Muhammed KURULAY’ın BİRUNİ Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Adnan Yüksel’e hediye takdimi ile sona erdi.

Konuşmanın ppt sunumu için ggoole driveden izleyebilirsiniz.https://drive.google.com/file/d/1UrNpeK5GP2W6D0sGpI1bsZukWFtR3Jmr/view?fbclid=IwAR1zx6_ubsrOIibFAlIew7dUY8CdUrMxGAS21vw4zH9Bba899PskABkRB1c